X Ray Sistemleri

X-ray sistemleri genellikle çanta, bavul, koli, paket, zarf gibi nesnelerin güvenliği tehdit eden bir içerik taşıyıp taşımadığını ve ne tür içerikler barındırdığını belirlemek için kullanılmaktadır. Görevlinin bagajı açmadan ekrandan X-ışınlarını geçirerek bagajı izlemesini sağlayan düşük radyasyonlu cihaz kullanımı operatör eğitimi gerektirir ve eşyaların kontrolünde kullanılan araçlardan biridir. Son teknoloji ürünü X-ray sistemleri, organik ve inorganik maddeleri ayırt etmede mükemmel görüntü kalitesi sağlayabilen, gelişmiş X-RAY teknolojisi ve geliştirilmiş bilgisayar görüntü programları ile görüntü kalitesinde mutlak netlik sağlayan, böylece bu tür maddeleri kolayca ekrana yasıtabilen cihazlardır.

X-Ray Cihazı Kullanım Alanları

Günümüzde X-ray sistemleri eşya kontrolünde sıklıkla kullanılmaktadır. X-ray sistemleri; Havaalanlarında, limanlarda, iş merkezlerinde, alışveriş merkezlerinde, askeri tesislerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, uyuşturucu ve patlayıcı dahil güvenlik gerektiren tüm alanlarda, sınırlarda tır ve araçların içinin taranması ve yabancı maddelerin tespiti için kullanılmaktadır. Kişi üzerinde depolanan çanta, bavul, pardösü cepleri gibi her türlü tehlikeli, ateşli silah ve metal türevi aletler, özel tarama sistemi sayesinde monitörde rahatlıkla görülebilmektedir.

Güvenlik Amaçlı X-Ray Cihazı Kullanır Mı?

X-ray sistemleri Özel veya Kurumsal Tesis veya Bina girişlerinde, Cezaevlerinde, Adliyelerde Alışveriş merkezleri gibi korumanın çanta ve paketlerin içeriğini kontrol etmek için kullanılır.

  • Güvenlik seviyesi, özel alanlar için posta zarflarının veya kargo paketlerinin içeriğini tespit etmek ve kontrol etmek için kullanılabilir.

Gümrüklü alanlarda veya benzeri alanlarda konteyner ya da tır yükünün kontrolünün yapılması için kullanılabilir.

  • Kolluk kuvvetleri tarafından tespit edilen şüpheli paketlerin içerik kontrolü için kullanılabilir.

X-Ray Nedir?

Radyoaktif X-ray (X-ışını), doğadaki görünür ışık veya radyo dalgalarına benzer bir elektromanyetik radyasyon şeklidir. Diğer radyasyon türleri gibi X-ışınları da boşlukta yani boşlukta hareket edebilen ve sadece bazı maddelerden geçebilen enerji dalgalarından oluşur. X ışınları çıplak gözle görülemez ve elektromanyetik tayfunun ultraviyole ışınları ile gama ışınları arasında bulunur.

X-Ray Cihazları Hakkında Bilgi

X-ray sistemleri: Üç ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar;

  1. X-ray ünitesi: X-ışınlarının gönderildiği, algılandığı kısım ve malların yerleştirildiği konveyör banttır.
  2. Ekran : Cihazın içinden geçen eşyaların içinin görülebildiği yer (Monitör).
  3. Kontrol paneli : Cihazı kontrol eden butonların bulunduğu kısımdır.
  • Kontrol edilecek paketler ve bagajlar en az 20 cm aralıklarla konveyör bant üzerine yerleştirilmelidir. ve geniş yüzeyleri banta paralel yerleştirilmelidir.
  • Görüntünün karakterize edilmesinde zorluk varsa bagajın konumu değiştirilerek tekrar cihazdan geçirilmelidir.
  • Bagajın içinde kesin bir fikrin olmadığı durumlarda bagaj sahibine açtırılarak kontrol edilmelidir.
  • Cihaz çalışırken cihaz tüneline el sokulmamalıdır, konveyör bant üzerine oturmamalı, tünelin önünde veya arkasında bulunmamalı, cihaz üzerinde yiyecek içecek bırakılmamalıdır.
  • Canlılar kesinlikle x-ray cihazı ile kontrol edilmemelidir.
  • Dozimetre, X-ray cihazı ile çalışan personellerinin göreceği radyasyonun belirlenen limitleri aşmaması için kullanılan X-ray cihazına uygun kullanılmalıdır.

Dozimetre başkasından ödünç alınamaz veya devredilemez. Tokaların ve elbiselerin metal kısımlarının yanına konulamaz. X-ray sistemleri ve dozimetrelerin ölçüm ve kontrolleri Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılmaktadır.

X-Ray Cihazından Geçen Metal Ekranda Ne Renk Çıkıyor?

X-ray sistemleri; organik ve organik olmayan malzemeleri farklı renklerde ekrana yansıtır.

Organik madde sütlü kahverengi veya turuncu. (Cihazın üretimine bağlıdır.)

  • İnorganik ve metal maddeler koyu mavidir. (Cihazın üretimine bağlıdır.)

Yarı Organik yani Karışık malzemeler veya daha az yoğun maddeler yeşildir (Cihazın üretimine bağlıdır).

X-Ray Sistemlerinin Kullanıldığı Yerler

Kamu güvenliği denetim sistemleri ağırlıklı olarak otobüs durakları, tren istasyonları, okullar, gümrükler, müzeler, arşiv ofisleri, vergi daireleri, hapishaneler(cezaevleri), mahkemeler (Adliyeler), Ulusal bilimsel araştırma kurumları, spor salonları, lojistik, büyük – ölçekli sergiler, posta hizmetleri, çeşitli mekanlar, turistik yerler, hava kargo, rıhtımlar ve diğer halka açık yerler.

Kullanım Kolaylığı

X-ray sistemleri tehlikeli durumlarda otomatik alarm fonksiyonu verir. Basit, kullanıcı dostu bir tasarımla, daha yüksek çözünürlüklü görüntüleri daha net bir şekilde algılayabilirsiniz. Depolamak için harici disk (HDD) takarsanız kayıt yapabilirsiniz.

 

 

X-Ray  Bakımı Ve Onarımı Önemi

Her teknolojik cihaz gibi X-ray sistemleri aktif kullanımları sırasında teknik sorunlar ve arızalarla karşılaşma ihtimaline sahiptir. X-ray sistemleri periyodik bakım ve onarım hizmetlerinin önemi burada ortaya çıkmaktadır.